Brusset Les Clavelles Viognier Blanc
Land
Frankrijk
Streken
Rhone
Appelatie
Côtes du Rhône Blanc AOC
Wijn type
Witte wijn
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Viognier
Alcohol-percentage:
Inhoud:
0,75
€ 107,70
Aantal:  

Brusset Les Clavelles Viognier Blanc

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De druiven voor de Brusset Les Clavelles Viognier Blanc worden 100% met de hand geplukt en al in de wijngaard streng geselecteerd. Bij aankomst in de wijnkelders worden ze onmiddellijk pneumatisch geperst, waarna de most gekoeld wordt en even de tijd krijgt om natuurlijk te bezinken. De gisting vindt spontaan plaats voor 70% in RVS tanks en 30% in nieuwe eikenhouten vaten, met regelmatige bâtonnage. Afhankelijk van het oogstjaar wordt de malolactische gisting wel of niet toegepast.

Proefnotities

Domaine Brusset Les Clavelles Viognier Blanc heeft een lichte, gouden kleur. In de neus volop weidebloemen en zomerfruit (abrikoos, perzik), verpakt in zwoele honing aroma’s. Fris, soepel, elegant, evenwichtig en fruitig van smaak, met abrikoos als leidraad en gekonfijte citrusschillen als toegift.

Serveren: 10-12°C. Bewaren: 4-5 jaar na de oogst.

Eten & Drinken

In het Rhône dal wordt deze wijn vaak als ongedwongen aperitiefwijn geschonken. Het wordt ook aanbevolen bij de betere schotels met schelp- en/of schaaldieren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan coquilles of rivierkreeftjes. Gepocheerde, stevige witvis, uit zoet of zout water, hoort ook tot de mogelijkheden, mits geserveerd met een niet al te zware saus. Gedurfd en sensueel bij: eend met perziken of verse lentegroenten. Klassiek bij rijpe geiten- of schapenkazen.

Algemeen

Grootvader André Brusset besloot in 1947 alle olijf- en fruitbomen radicaal te rooien en te vervangen door wijnranken. 9 jaar later plukte hij de vruchten van zijn visionaire en in die tijd zeer gedurfde actie. De strenge en lange vorst van 1956 vernietigde olijf- en vruchtbomen in het hele Rhône dal. De wijnranken overleefden de vorst. Veel boeren kozen toen noodgedwongen voor de wijnbouw, het werd het begin van het succesverhaal van de Côtes du Rhône wijnen. André Brusset gaf zijn passie door aan zijn zoon Daniel en kleinzoon Laurent. Het familiedomein Brusset is een schoolvoorbeeld van hoe passie en ervaringen van meerdere generaties samengesmolten kunnen worden tot een nog groter geheel, met respect voor traditie en openheid voor nieuwe technologieën. De familie bezit bijna 90 hectaren wijngaarden in het hart van het Côtes du Rhône gebied, tussen Orange, Vaison-la-Romaine en Bollène. Les Travers omvat meerdere percelen op de heuvels van Cairanne en op de vlakke Plan de Dieu. Voor deze witte Les Travers worden de druiven geoogst in wijngaarden met een bodem van klei en kalksteen op de flanken van de ‘coteaux’ en alluviaal zand in het dal. De gemiddelde leeftijd van de wijnranken is ruim 30 jaar.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nl

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot