Domaine Hauts Châssis Esquisse
Land
Frankrijk
Streken
Rhone
Appelatie
Crozes-Hermitage AOC
Wijn type
Rode wijn
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Syrah
Alcohol-percentage:
Inhoud:
0,75
€ 113,70
Aantal:  

Domaine Hauts Châssis Esquisse

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De druiven worden handmatig geplukt en op het perceel zelf al streng geselecteerd. Voor de Esquisse cuvée worden de druiven snel in RVS tanks gekoeld tot 10-13°C. Voorafgaande de gisting ondergaan de druiven een koude inweking van 4-6 dagen om het maximum aan fruitige aroma’s te verkrijgen. De gisting vindt plaats bij 28-30°C, waarbij een deel van het sap twee keer per dag afgetapt wordt en over de schillenkoek gesproeid. Ook wordt de schillenkoek 1-2 keer per dag ondergedompeld. Hierdoor krijgt men meer kleur en extract, zonder een teveel aan harde tannines. Na de gisting wordt de jonge wijn gedurende 4-8 dagen iets opgewarmd om zachtere tannines te verkrijgen. Na een korte opvoeding in RVS tanks wordt de wijn in maart gebotteld.

Proefnotities

Domaine Hauts Châssis Esquisse is een zeer aromatisch, enorm fruitig type Crozes-Hermitage, boordevol cassis en kersen compote, ondersteund door een snufje witte peper en specerijen. In de mond, fris in aanzet, mild en zwoel van structuur, rond en gul maar verrassend diep. In de finale krijgt u zelfs een bosje bloemen als toegift!

Serveren: 13-15°C. Bewaren: binnen enkele jaren na de oogst drinken om van het jeugdige fruit te genieten.

Eten & Drinken

Uitstekende begeleider van roodvlees, gebakken of van de grill, als het maar sappig is. Denk daarbij niet alleen aan rund, maar ook aan veulen en exotisch rood wild (struisvogel, kangoeroe, springbok).

Algemeen

Decennia lang verkochten de wijnboeren van Crozes-Hermitage hun wijn in bulk aan de 2 lokale coöperaties en drie grote (kwaliteit) handelaren. Zo deed ook de familie van Franck Faugier, tot hij in 1969 de banden brak met de coöperatie waar de familie aan leverde. Het domein Les Hauts-Chassis ligt – hoe kan het anders – in het hart van het gehucht Les Chassis, in het zuiden van het AOC gebied. Het totale wijnareaal bedraagt 14,5 ha: 12 ha in Crozes-Hermitage rouge, 1 ha in Crozes-Hermitage blanc en 1,5 ha in Saint-Joseph. De gemiddelde leeftijd van de syrah wijnranken voor de Crozes-Hermitage rouge ligt ruim boven de 20 jaar. Van de 12 ha zijn 7,5 ha meer dan 20 jaar geleden aangeplant, waaronder ruim 4 ha van meer dan 50 jaar oud. De bodem van de Crozes-Hermitage blanc wijngaarden bestaat uit sedimentaire lagen, ooit gebracht door de dwalende gletsjers en rivieren. De bovenlaag van 30-40 cm diep is een mengsel van grof zand en bruine klei met wat grote rolkeien. De wijngaarden zijn nog aan de jonge kant, met wijnranken van 10 jaar oud (in 2009). Met het jaar neemt de kwaliteit van de witte wijn uit deze wijnranken aanzienlijk toe.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nl

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot