Domaine des Hauts Châssis Saint Joseph
Land
Frankrijk
Streken
Rhone
Appelatie
Saint-Joseph AOC
Wijn type
Rode wijn
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Syrah
Alcohol-percentage:
Inhoud:
0,75
€ 131,70
Aantal:  

Domaine des Hauts Châssis Saint Joseph

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De druiven worden handmatig geplukt en op het perceel zelf al streng geselecteerd. Voorafgaande de gisting worden de druiven 3-5 dagen bij 10-12°C ingeweekt om het maximum aan fruitige aroma’s te verkrijgen. De gisting vindt plaats in RVS tanks bij 30-34°C, waarbij een deel van het sap dagelijks afgetapt wordt en over de schillenkoek gesproeid. Ook wordt de schillenkoek dagelijks ondergedompeld. Hierdoor krijgt men meer kleur en extract, zonder een teveel aan harde tannines. Na de gisting wordt de jonge wijn gedurende 18-25 dagen tot 30°C opgewarmd om zachtere tannines te verkrijgen. Voor het bottelen wordt de wijn nog 12 maanden in grote houten vaten opgevoed op eigen fijn bezinksel.

Proefnotities

Na het luchten komen frisse en minerale nuances het rijpe en uitbundige fruit ondersteunen, aangevuld met een hint van warme dierlijke tonen. Domaine des Hauts Châssis Saint Joseph is fris, aromatisch, erg fruitig, diep, krachtig, rond, breed en verrassend complex voor een wijn van nog relatief jonge wijngaarden (± 10 jaar). Lange, frisse en minerale finale met elegante, versmolten tannines.

Serveren: 16-17°C. Bewaren: 5-10 jaar na de oogst en misschien langer.

Eten & Drinken

Uitstekende begeleider van roodvlees, gebakken of van de grill, zoals rundvlees, wild of eend, al dan niet geserveerd met een saus van frisse bosvruchten. In zijn jeugd eveneens aanbevolen bij vleeswarenschotels en landelijke buffetten.

Algemeen

Decennia lang verkochten de wijnboeren van Crozes-Hermitage hun wijn in bulk aan de 2 lokale coöperaties en drie grote (kwaliteit) handelaren. Zo deed ook de familie van Franck Faugier, tot hij in 1969 de banden brak met de coöperatie waar de familie aan leverde. Het domein Les Hauts-Chassis ligt – hoe kan het anders – in het hart van het gehucht Les Chassis, in het zuiden van het AOC gebied. Het totale wijnareaal bedraagt 14,5 ha: 12 ha in Crozes-Hermitage rouge, 1 ha in Crozes-Hermitage blanc en 1,5 ha in Saint-Joseph. De gemiddelde leeftijd van de syrah wijnranken voor de Crozes-Hermitage rouge ligt ruim boven de 20 jaar. Van de 12 ha zijn 7,5 ha meer dan 20 jaar geleden aangeplant, waaronder ruim 4 ha van meer dan 50 jaar oud. De bodem van de Crozes-Hermitage blanc wijngaarden bestaat uit sedimentaire lagen, ooit gebracht door de dwalende gletsjers en rivieren. De bovenlaag van 30-40 cm diep is een mengsel van grof zand en bruine klei met wat grote rolkeien. De wijngaarden zijn nog aan de jonge kant, met wijnranken van 10 jaar oud (in 2009). Met het jaar neemt de kwaliteit van de witte wijn uit deze wijnranken aanzienlijk toe.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nl

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot