Cuvée Majeure du Grand Cres
Land
Frankrijk
Streken
Languedoc Roussillon
Appelatie
Corbières AOC
Wijn type
Rode wijn
Jaargang:
2008
Druivensoort:
Syrah, Grenache
Alcohol-percentage:
Inhoud:
0,75
€ 128,95
Aantal:  

Cuvée Majeure du Grand Cres

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De trossen worden vroeg in de frisse ochtend met de hand geplukt en in kleine kistjes naar de wijnkelder vervoerd. Na het ontstelen ondergaan de druiven een klassieke vinificatie met een inweking van 3-4 weken (inclusief gisting) met dagelijks onderdompelen van de schillenkoek. De malolactische gisting vindt plaats in vaten waarna de jonge wijn 6 maanden op eigen ‘lies’ (fijn bezinksel) rust in 1-2 jaar oude eikenhouten vaten. Vervolgens wordt de wijn overgeheveld naar RVS tanks om daar nog 16 maanden te rijpen.

87-88 punten Robert Parker Wine Advocate juni 2009

Proefnotities

Boordevol rijpe, bijna gekonfijte zwarte vruchten, gerookte zwarte thee en zwoele specerijen. Op de tong, mondvullend, krachtig fruitig, sappig, soepel in zijn tannines, met vettige vlezigheid, complexiteit en evenwicht, tot aan de laatste slok.

Serveren: 16-17°C. Bewaren: op zijn best 5-6 jaar na de oogst, redelijk oplegpotentieel.

Eten & Drinken

Klassiek te combineren met echt wild (zwijn!) gestoofd in rode wijnsaus met sjalotten, buikspek, wortels en aromatische kruiden, de traditionele ‘boles de picolat’ (gekruide gehaktballetjes) met een rijke saus van tomaten, paddenstoelen, groene olijven, buikspek, uien en knoflook. Altijd goed bij (luxere) grillades, steaks, rib-eyes en ovengebraad, waarbij in de (rode wijn)saus verwerkte groene olijven, tijm, rozemarijn en knoflook de link met het terroir maken. Exotisch met specerijrijke (vleugje kaneel!) tajines van rood vlees, lam, konijn of gevogelte met groene olijven of pruimen… en met veel (zout/zoete) vleesgerechten uit de Aziatische keuken.

Algemeen

Het kleine domein op de hoogvlakte van de Corbières (300 m) is eigendom van Hervé Leferrerer en zijn vrouw Pascaline. Na enkele jaren de beheerder te zijn geweest van het wereldberoemde Domaine de la Romanée Conti, was Leferrerer toe aan een nieuwe uitdaging. Hij veranderde met de hulp van zijn familie een stukje wild, onherbergzaam en moeilijk bereikbaar terrein in een klein wijnparadijs. Anno 2009, 20 jaar na de oprichting, beschikt het domein over een totaal wijnareaal van 19 ha (inclusief 2 ha pacht). De druiven voor deze rode Corbières komen van het Lagrasse terroir, een hoogvlakte van kalk en klei op 300 m boven de zeespiegel. De bovenlaag bestaat uit losse grond met stenen, verkregen na het rooien van alle wilde struiken en kruiden, in Zuidoost Frankrijk bekend onder de naam ‘garrigue’. De gemiddelde opbrengst is laag, 30 hl/ha.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nl

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot