Leroy Collection Bourgogne Blanc
Land
Frankrijk
Streken
Bourgogne
Appelatie
Bourgogne Blanc
Wijn type
Witte wijn
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Chardonnay
Alcohol-percentage:
Inhoud:
0,75
€ 101,85
Aantal:  

Leroy Collection Bourgogne Blanc

Doos van 3 stuk(s)

Vinificatie

Kenmerkend voor de wijn stijl van Domaine Leroy zijn: volledige biodynamische wijnbouw sinds 1989, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, drastische snoei en uitdunning van de jonge druiventrossen, uiterst lage opbrengsten, zeer lange inweking- en gistingsperiodes van hele (niet ontsteelde) trossen, 100% nieuw eikenhouten vaten, geen klaring noch filtratie, ongekende terroir expressie en een enorm lang oplegpotentieel. Daar waar de meeste andere Bourgogne wijnen al lang hun laatste zucht hebben uitgeblazen zijn die van Domaine Leroy nog verrassend levendig.

Proefnotities

Leroy Collection Bourgogne Blanc is een wijn met twee gezichten. In zijn jeugd, licht groengeel, met een frisse, voornamelijk florale neus en zuivere aroma’s van appel en citrus. Frisheid, zuiverheid en mineraliteit alom. Na gedegen extra opleg wordt de kleur licht goud; het bouquet neigt meer naar rijpe citrusvruchten, rijpe appel, minerale tonen, spicy getoast eikenhout en lichte oxidatieve nuances. Elegante, levendig frisse en zuivere wijn, met een lange en boeiende finale.

Serveren: 12-14°C.

Eten & Drinken

Stevige en smaakrijke zeevis uit de oven; gevogelte, kalfsvlees of konijn in witte wijn (room) saus; volle, romige rauwmelkse witschimmelkazen.

Algemeen

Lalou Bize-Leroy is een monument van de Franse wijnbouw. Ze werd in 1932 geboren als Marcelle Leroy, dochter van de beroemde Bourgogne wijnhandelaar Henri Leroy. In 1955 nam zij de handelsactiviteiten van haar vader over. Van 1974 tot 1992 was Lalou Bize-Leroy co-manager (en deels eigenares) van de wereldbefaamde Domaine de la Romanée-Conti (DRC) waarbij zij verantwoordelijk was voor de marketing. Mede dankzij haar enorme inzet en charisma genoot DRC decennia lang een ongeëvenaarde media-aandacht. Mede na meningsverschillen met de andere directeur Aubert de Villaine werd ze in 1992 gedwongen het bedrijf te verlaten. Het feit dat zij in 1988 met de financiële hulp van haar Japanse importeur een concurrerend domein kocht, Domaine Noëllat in Vosne Romanée, speelde vanzelfsprekend ook een rol in haar ontslag. Na 1992 werd het domein omgedoopt in Leroy. Anno 2010 bezit Domaine Leroy 23 ha wijngaarden, voornamelijk 1er en Grand Cru. Dankzij haar compromisloze methodische werkwijze, de geweldige oeroude terroirs en het toepassen van biodynamische wijnbouw, weet de bijna 80 jarige Lalou Bize-Leroy weergaloze wijnen te produceren die al decennia lang verrassen en ontroeren. Deze grande dame en haar hemelse, mythische wijnen horen voor de eeuwigheid tot de kanonnen van de Franse en wereldse wijnbouw.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nl

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot