Loimer Riesling Steinmassl (6 flessen)
Land
Oostenrijk
Streken
Kamptal
Appelatie
Kamptal
Wijn type
Witte wijn
Jaargang:
2010
Druivensoort:
Riesling
Alcohol-percentage:
13,0%
Inhoud:
0,75
€ 249,95
Aantal:  

Loimer Riesling Steinmassl (6 flessen)

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De druiven voor deze wijn komen uit de single vineyard Steinmassl. Het ligt 350 meter boven de zeespiegel, op een diepe bodem van gneiss met een dunne maar zware bovenlaag van klei en stenen. Afhankelijk van het jaar kunnen de druiven een kusje van het edelrot (botrytis) hebben ontvangen. Na het inweken en klaren vergist de most spontaan, voor de helft in RVS tanks en de rest in houten vaten. Na de gisting rijpt de jonge wijn tot het einde van de volgende zomer op eigen fijn bezinksel.

Proefnotities

Loimer Riesling Steinmassl is geelgroen van kleur, met aroma’s van rijpe gele perziken, citrusvrucht en bloemenhoning. Op de tong zeer sappig, fris, elegant, complex, met een boeiende tegelijkertijd frisse en ronde aanhoudende finale.

Serveren: 12-14°C. Bewaren: zeer goed oplegpotentieel.

90-91 punten bij Robert Parker Wine Advocate, 90-95 punten

Eten & Drinken

Aanbevolen bij gekruide vis en zeevruchten, maar ook bij allerlei soorten vlees.

Algemeen

Fred Loimer is een zeer (bio)dynamische en getalenteerde solist in het grote symfonie orkest van de Oostenrijkse wijnbouw. Hij beheert in totaal 40 hectaren aan wijngaarden, waaronder enkele van de allerbeste percelen rond Langelois. Maar liefst 11 single vineyards zorgen voor een grote verscheidenheid aan wijntypes en smaak: Käferberg, Spiegel, Seeberg, Steinmassl, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg, Eichelberg. De riesling wijnen van Fred Loimer zijn subliem, geweldige vertolkers van hun uitmuntende terroir en zeer gunstige microklimaat van de Kamptal. De einzellage Heiligenstein is de bekendste en meest traditionele riesling wijngaard van de Kamptal in Niederösterreich. Het werd daarom gekwalificeerd als 1e cru. De Heiligenstein wijngaard ligt op terrassen naar het zuiden/zuidwesten. De bodem is zeer bijzonder en complex. De ondergrond bestaat uit oersteen met lagen veldspaat, roodbruine zandsteen, ruwe magma conglomeraten en sporadisch wat mineraalrijke siltsteen. De bovenlaag bestaat uit 250 tot 280 miljoen jaar oude sedimentenlagen, uit de tijd waarin het gebied afwisselend door zeeën of meren werd bedekt of juist woestijnachtig was met enkele rivierbedden. Tussen alle stenen zijn ook sporen van versteende planten, puin van vulkanische kwartsporfier en in de oude rivierdalen wat löss te vinden. De helling van de wijngaard is relatief steil. De druiven gedijen er bijzonder goed dankzij de vele zonuren en de verkoelende winden die gezamenlijk zorgen voor een langzame en gezonde rijping.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nl

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot