Montenidoli Tradizionale Vernaccia di San Gimignano (6 flessen)
Land
Italie
Streken
Toscane
Appelatie
Vernaccia di San Gimignano DOCG
Wijn type
Witte wijn
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Vernaccia
Alcohol-percentage:
12,5%
Inhoud:
0,75
€ 99,00
Aantal:  

Montenidoli Tradizionale Vernaccia di San Gimignano (6 flessen)

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De hele vegetatieve cyclus van de wijnranken wordt uiterst nauwkeurig gevolgd om alleen volrijpe druiven van de beste kwaliteit te produceren. De trossen worden met de hand geplukt en in kleine kisten vervoerd. Bij aankomst in de kelders worden de ontsteelde druiven gekoeld en ingeweekt. De temperatuur en duur van zowel de alcoholische als malolactische gisting worden permanent onder controle gehouden. Als de wijn stabiel is, wordt het gebotteld. Alle witte wijnen blijven minstens 2 maanden op fles rusten.

Proefnotities

Montenidoli Tradizionale Vernaccia di San Gimignano is fris, zuiver, kruidig, mineraal en natuurgetrouw.

Serveren: 10-12°C. Bewaren: jong drinken.

Alle negen wijnen van Montenidoli genieten binnen en buiten Italië grote faam. Bij de toekenning van de prestigieuze ‘3 bicchieri’ van Gambero Rosso in 2006 luidde de begeleidende motivatie als volgt: “Deze wijnen spreken de taal van hun terroir. Ze zijn totaal anders dan de rest, met hun klassieke geur en smaak, niet altijd even gemakkelijk, maar werkelijk uniek”.

Eten & Drinken

Klassieke partner voor zeevruchten (schelp- en schaaldieren). Zeer bijzonder als begeleider van sushi en sashimi. Verder aanbevolen bij hartige (groente)taarten, groente- en vegetarische gerechten, asperges en artisjokken, bij ijzerrijke ingrediënten (lever, bladgroente, peulvruchten) en overal waar u een goede extra virgin olijfolie rijkelijk over sprenkelt.

Algemeen

Montenidoli is de naam van de heuvel waarop de wijngaarden van het domein liggen. Het betekent letterlijk ‘de heuvel van de kleine nesten’. Alle druiven van dit huis komen van de eigen wijngaarden. Het staat met gepaste trots op het etiket vermeld in het Italiaans: Sono Montenidoli. Hier werkt men met druivenrassen die traditioneel al lang in deze streek voorkomen. Elke wijn van Montenidoli is een perfecte vertolker van zijn terroir en druivenras. Stuk voor stuk zijn het wijnen met een eigen karakter, een grote aromatische kracht, veel smaak en een elegante minerale ondertoon. Dat laatste komt van de bijzondere bodemtypes. De top van de heuvel bestaat uit oeroude gronden van het Trias tijdperk, de oudste in Toscane, rijk aan mineralen en zeer geschikt voor rode wijnen. Op de flanken bestaat de bodem uit lagen kalk, herinnerend aan de tijd waarin grote delen van Toscane door de Ligurische zee werden bezet. Een perfecte bodem voor witte wijnen. Al honderden jaren voor onze jaartelling hadden de Etruskers Montenidoli ontdekt voor de wijnbouw. Later waren het de Romeinen en nog later de Tempeliers die hier de wijnbouwtraditie voortzetten. De wijngaarden van het domein liggen op de westelijke flanken van Montenidoli, gericht op het oosten. Ze vangen als eerste het ochtendlicht op en worden wakker met de zon. De druiven worden biologisch geteeld, de wijngaarden hebben hier nooit chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gekend.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nl

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot