Billecart Salmon Extra Brut
Land
Frankrijk
Streken
Champagne
Appelatie
Champagne
Wijn type
Champagne
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Alcohol-percentage:
Inhoud:
0,75
€ 143,85
Aantal:  

Billecart Salmon Extra Brut

Doos van 3 stuk(s)

Vinificatie

Billecart-Salmon exploiteert zelf 30 ha wijngaarden, de rest van de benodigde druiven wordt gekocht bij vertrouwde wijnboeren. De chardonnay en pinot noir komen van 1er en Grand Cru wijngaarden in een kring van 20 km rondom de stad Epernay. De pinot meunier komt eveneens van de rechteroever van de Marne, deels van Epernay, deels van Leuvrigny. Bij Billecart-Salmon gaan traditie en moderne technologie hand in hand onder hetzelfde dak. Men is daar bijzonder trots op het traditierijke verleden, maar richt zich ook op het heden en op de toekomst, altijd op zoek naar de allerbeste kwaliteit. Na een koude stabilisatie op 5°C volgt een koele vergisting in RVS tanks op 12°C. De temperatuur stijgt geleidelijk naar 18°C voor de malolactische gisting. Deze uitzonderlijke cuvée is een assemblage van de drie karakteristieke druivenrassen van de Champagne streek, met als verrassende hoofdrolspeler de pinot meunier, een veel te vaak onderschatte druif die steeds meer terecht wordt ‘herontdekt’. Het is een karaktervolle cuvée met maar liefst 75% blauwe druiven: pinot meunier en pinot noir met een bescheiden deel verfrissende, minerale chardonnay. Extra Brut, ook wel eens ‘brut nature’ of ‘brut sauvage is een cuvée ‘non dosée’, dat wil zeggen zonder toevoeging van suiker tijdens de gebruikelijke ‘dosage’ voor het bottelen.

Proefnotities

Billecart Salmon Extra Brut heeft een heldere, zuivere en fonkelende goudgele kleur met gouden schitteringen. De pareling is dynamisch, gul en aanhoudend, met een langzaam cordon van zeer fijne belletjes. Complex bouquet met zwoele aroma’s van gedroogde vruchten en roomboter brioche (luxe broodjes), florale tonen en als extra katalysator, frisse, subtiele en verleidelijke nuances van citroen verbena. De bijzonder uitgekiende, elegante en aromatische frisheid van deze wijn wordt extra versterkt door de kwaliteit van de assemblage van opperkeldermeester François Domi. In de mond wordt u getrakteerd op een schaaltje knapperig verse biscuitjes en witte vruchten, ondersteund door een mondvullende en harmonieuze mineraliteit. De lange, spectaculaire finale is een schoolvoorbeeld van perfectie in evenwicht. Serveren: 10-12°C. Bewaren: drink deze extra-brut champagne op zijn Frans, in zijn frisse, elegante en aromatische kracht, het liefst binnen 10 jaar na de oogst.

Eten & Drinken

Deze zeer verfijnde champagne biedt een nieuwe, verrassende gastronomische dimensie aan de meest verfijnde gerechten: probeer het eens bij schaal- en schelpdieren ‘a la plancha’, carpaccio van zeebaars (of ander stevige en hyper verse zeevis) opgefrist met het sap van roze grapefruit, bloedsinaasappel en limoen (in deze volgorde om het vlees niet te laten schrikken), sashimi met citrusvruchten en/of witte aalbessen en wat granaatappel pitten.

Algemeen

Het levensverhaal van Champagne-huis Billecart-Salmon begon in 1818 met het huwelijk tussen Nicolas François Billecart en Elisabeth Salmon. Bijna 200 jaar later, koestert de 7e generatie nog dezelfde filosofie: finesse, evenwicht en elegantie. Gelegen in Mareuil-sur-Aÿ, Billecart-Salmon wordt wereldwijd door sommeliers en grote chefs geroemd om de gastronomische inzetbaarheid en betrouwbaarheid van zijn champagnewijnen.

Details

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot