Martini Asti (6 flessen)
Land
Italie
Streken
Piemonte
Appelatie
Asti
Wijn type
Sparkling wijn
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Blend
Alcohol-percentage:
Inhoud:
0,750
€ 64,95
Aantal:  

Martini Asti (6 flessen)

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De bereiding geschiedt niet zoals in de Champagnestreek volgens de Méthode Champenoise; de tweede gisting op fles en een toevoeging van de zoete ‘liqueur de tirage’ naar gelang de Champagne Brut of Demi-Sec moet worden. Asti Spumante is een specifieke wijn met een eigen vinificatie proces. Op basis van de jarenlange ervaring heeft men gekozen voor de Méthode Charmat, een gistingsproces dat de unieke smaak van de druivensap niet aantast. Met de Méthode Champenoise kan dat niet voorkomen worden, het verlies van het unieke bouquet kan als een tragedie beschouwd worden. Het druivensap gist langzaam op lage temperatuur in stalen gisttanks. Het hoge suikergehalte zorgt ervoor dat de wijn in een gesloten gistkuip een mousserende wijn wordt met een zeer laag alcoholgehalte van 7%. Ook op de bereiding van Asti Spumante is toezicht van overheidswege en er worden tevens regelmatig monsters meegenomen die in het laboratorium worden onderzocht. Met de controle op de wijnbouw en bereiding is het ‘Conzorzio per la Tutela dell’Asti’, waarvan de zegel voor op de fles wordt geplakt wanneer de wijn overeenkomstig alle voorschriften is bereid. Deze zegel treft u op alle flessen van Martini Asti. Op deze zegel staat de afbeelding van San Secondo te paard, de patroonheilige van Asti.

Proefnotities

Martini Asti is een vermaarde Italiaanse mousserende wijn, afkomstig uit het Asti herkomstgebied in het noorden van Italië, ten zuidoosten van Turijn. Dit gebied is 8.000 hectare groot. In 1932 is dit herkomstgebied bepaald en sindsdien zijn er alleen zeer kleine grenswijzigingen aangebracht. De witte muskaatdruif is de enige druif die voor de Martini Asti wijn wordt toegestaan. De druiven worden vlak voordat ze rijp zijn geplukt, als de suiker- en zuurbalans precies goed is. De opbrengst per hectare is beperkt tot 75 hl wijn en de opbrengsten worden zeer nauwkeurig geregistreerd, tegelijk met alle informatie die verder van belang kan zijn voor de kwaliteitscontrole, zoals de staat van de wijngaard en de aanplanting. De wijngaard wordt regelmatig gecontroleerd om erop toe te zien dat overeenkomstig de traditie en voorschriften de wijngaard wordt bijgehouden. De druiven zijn teer en vragen een voorzichtige aanpak om verspilling door diverse oorzaken te voorkomen. De grote producenten reizen de wijngaarden af om een bod te doen op de oogst. Martini Rossi claimt, als grootste producent van Martini Asti, het eerste recht op de beste druiven. Als de druiven in goede conditie naar het plaatsje Santo Stefano Belbo zijn vervoerd, worden de druiven horizontaal geperst. Het druivensap wordt vervolgens in tankwagens vervoerd naar Martini & Rossi in Pessione.

Eten & Drinken

Heerlijk als aperitief, bij olijven, fingerfood, vissalade, tapenade en geitenkaasjes.

Algemeen

Het was in Turijn in het jaar 1847 dat vier plaatselijke zakenlieden een nieuw bedrijf stichtten: 'Distilleria Nazionale di Spirito da Vino'. Zo begon de befaamde geschiedenis van Martini. Weldra voegde zich bij dit kleine bedrijf een energieke verkoopagent, Alessandro Martini. In 1863 werd het eerste Martini-etiket zoals we dat nu kennen, geïntroduceerd. Een van de eerste producten van het bedrijf was een gearomatiseerde wijn, gemaakt van druiven uit de streek, kruiden en zeldzame specerijen. Maar pas na jaren experimenteren lukte het Luigi Rossi, de belangrijkste kruidenkenner en wijnbereider van het bedrijf, eindelijk die delicate combinatie te vinden van kruiden, specerijen en heerlijke wijnen die zou uitgroeien tot het wereldberoemde merk dat het nu is. Deze sublieme en nog altijd geheime melange was zo'n succes dat het weldra Italië's favoriete aperitief werd. Aan de kansen op succes in de rest van de wereld kon echter niet worden voorbij gegaan. Dankzij de ligging van het productiebedrijf in Pessione vlak naast de hoofdspoorlijn naar het belangrijke exportcentrum Genua, duurde het niet lang tot de namen Martini Rossi in alle windstreken bekend waren.

Details

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot