Anne Gros et Jean Paul Tollot La Ciaude (6 flessen)
Land
Frankrijk
Streken
Languedoc Roussillon
Appelatie
Languedoc Roussillon
Wijn type
Rode wijn
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Grenache, Syrah, Carignan
Alcohol-percentage:
Inhoud:
0,75
€ 165,00
Aantal:  

Anne Gros et Jean Paul Tollot La Ciaude (6 flessen)

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

Deze wijn is een blend van 3 edele druivenrassen: grenache (8 jaar oud), syrah (25 jaar oud) en carignan (deels 42 en deels 104 jaar oud!). De wijngaarden liggen op een bodem van klei en kalk, vol op het zuiden gericht, met delen oogverblindende blote kalksteen in Agel. De combinatie van oude en jonge druiven brengt een geweldige complexiteit, waarin frisheid, concentratie, fruit en mineraliteit elkaar aanvullen en perfect in balans houden. De contrasten in leeftijd worden daarbij extra versterkt door de bijna magische contrasten tussen de brandende zon en de koele kalkbodem waarin de druiven hun dorst kunnen lessen. Daardoor zijn de druiven vroeg rijp maar bevatten nog een verrassende en aangename frisheid. De druiven worden apart met de hand geoogst. Na de gisting van de volledig ontsteelde druiven vindt een opvoeding plaats op eikenhouten vaten (60%) en RVS tanks (40%).

Proefnotities

Anne Gros et Jean Paul Tollot La Ciaude heeft een diepe rode kleur. Frisse, fruitige en minerale aroma’s zowel in geur als in smaak. Fluwelig, mondvullend, geconcentreerd en toch verfijnd, met een lange, verfrissende en minerale finale.

Serveren: 16-17°C. Bewaren: in zijn jeugdige fruit al lekker, wordt echter beter na enige jaren opleg.

Eten & Drinken

Deze grote wijn is niet kieskeurig maar vraagt om aandachtig bereide vleesgerechten. Tip van Anne Gros: probeer het eens bij Oosterse vlees fondues met een krachtige en smaakrijke vleesbouillon: Koreaanse Shin Sul Ro, Chinese Mongoolse fondue.

Algemeen

Anne Gros en Jean Paul Tollot, beiden al meer dan 20 jaar bekende wijnboeren uit de Bourgogne, hebben hun passie en kennis gebundeld om wijn te maken in de Zuid-Franse Minervois. Ze kozen voor een bijzonder gebied, in Cazelles: gevarieerde bodemtypes van gemengde klei en kalk tot mergel en zandsteen, 4 aanbevolen druivenrassen (carignan, grenache, syrah en cinsault) van respectabele leeftijd, bevoorrechte ligging aan de voet van de Montagne Noire (uitloper van het Centraal Massief) en dezelfde hoogte als in Vosne-Romanée (220 m boven de zeespiegel). Een nieuwe wijnkelder werd gebouwd, onder architectuur en rekening houdend met het milieu en het landschap. Simpele en edele materialen werden gebruikt, terra cotta, hout, roestvrij staal alles in ronde vormen, net als de heuvels, de kronkelende wegen, de tanks, de vaten en ook de wijnen.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nl

Andere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot