Apostelhoeve Cuvee XII (6 flessen)
Land
Nederland
Streken
Limburg
Appelatie
Limburg
Wijn type
Witte wijn
Jaargang:
op aanvraag
Druivensoort:
Blend
Alcohol-percentage:
12,5%
Inhoud:
0,750
€ 97,50
Aantal:  

Apostelhoeve Cuvee XII (6 flessen)

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De druiven van Apostelhoeve worden handmatig geplukt. Men beschikt over een druivenpers waarmee volgens de allerlaatste technische inzichten wordt gewerkt. Het technisch niveau van de verwerking van de druiven en de ver­gisting van het sap tot wijn is daarmee op het allerhoogst denkbare niveau gebracht. Zuurstof en oxidatie krijgen bij deze wijnpers geen kans om het sap aan te tasten. Na inweking, die gemiddeld vier tot vijf uren in beslag neemt, volgt de persing die geheel pneumatisch plaats vindt. Het aflopende sap wordt direct van de pers naar de vatenkelder gepompt. Na afloop van de persing worden de schillen afgevoerd en als compost­materiaal op het land verspreid.Ongeveer een dag blijft het sap na persing staan om grove deeltjes uit te laten zakken. Deze statische klaring dient ervoor de laatste onzuiverheden te verwijderen en alleen het hel­dere sap te laten vergisten. Dit deel van het sap wordt overgepompt naar een schone tank, waarop de gisting vervolgens kan starten. Tijdens deze gisting in de roestvrijstalen gis­ting­tanks wordt het proces nauwkeurig be­heerst met computergestuurde tem­pe­ra­tuur­controle. De gisting verloopt langzaam op lage tempe­ratuur om alle natuurlijke eigenschap­pen van de druif te behouden. Tijdens de eerste fase wordt een iets hogere temperatuur getolereerd om de activiteiten van de gistcellen te bevorde­ren. Eenmaal goed gestart wordt de tempera­tuur beheerst gehouden tussen de 13 en de 17°C hiermee verloopt de gisting langzaam en gelijkmatig, waarmee de meest gevoelige aroma’s voor de wijn behouden blijven. Dit proces kan vele weken in beslag nemen. Vaak komt de wijn pas in het voorjaar volledig tot rust. Als alle activiteit is beëindigd kan er, nadat de wijn is gefilterd, aan botteling worden begonnen. 

Proefnotities

Apostelhoeve Cuvee XII is een blend van Müller-Thurgau, Auxerrois en Pinot-Gris druiven een wijn met een frisse en fruitige geur met een licht mineraliteit en zachte sappige fruit smaken. Heel toegankelijke wijn voor ongecompliceerd genieten.

Eten & Drinken

Deze wijn laat zicht gastronomisch breed inzetten denk aan zowel visgerechten, salades, asperges, risotto, pasta’s, kalfsvlees en kazen.

Algemeen

De Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakte na de Middeleeuwen allengs plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. Tot in 1970 de eerste wijnstokken terugkeerden op de zuid hellingen van het Jekerdal in Maastricht. Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes op de Louwberg, troont Nederlands oudste en grootste wijndomein, De Apostel­hoeve. Dit wijndomein, inmiddels ruim 8 hectare groot, levert zes mooie, droge witte wijnen van Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris druiven plus twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut.

Het micro-klimaat en de bodem van de Louwberg vormen een solide basis. Bij kou uit het Noorden is de temperatuur er altijd 2 à 3 graden hoger, en de bodem zelf bevat onder de warme humusrijke löss diverse lagen mergel (kalk) en silex (kiezel), typerende ingrediënten voor de smaak van de Apostel­hoeve ­wijnen. Successievelijk werd deze oppervlakte uitgebreid tot op dit ogenblik ruim 8 hectare, vergelijkbaar met een zelfstandig werkend bedrijf in de Elzas. Twee maal per jaar gaat zoon Mathieu Hulst (vierde generatie) op stage naar de Elzas, waar hij steeds nieuwe lering trekt uit honderden jaren ervaring en de allernieuwste technieken die dan ook zullen bijdragen tot een nog hogere kwaliteit.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nlAndere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot