Apostelhoeve Riesling (6 flessen)
Land
Nederland
Streken
Limburg
Appelatie
Limburg
Wijn type
Witte wijn
Jaargang:
2009
Druivensoort:
Riesling
Alcohol-percentage:
11,5%
Inhoud:
0,750
€ 79,50
Aantal:  

Apostelhoeve Riesling (6 flessen)

Doos van 6 stuk(s)

Vinificatie

De druiven van Apostelhoeve worden handmatig geplukt. Men beschikt over een druivenpers waarmee volgens de allerlaatste technische inzichten wordt gewerkt. Het technisch niveau van de verwerking van de druiven en de vergisting van het sap tot wijn is daarmee op het allerhoogst denkbare niveau gebracht. Zuurstof en oxidatie krijgen bij deze wijnpers geen kans krijgt het sap aan te tasten. Na inweking, die gemiddeld vier tot vijf uren in beslag neemt, volgt de persing die geheel pneumatisch plaats vindt. Het aflopende sap wordt direct van de pers naar de vaten kelder gepompt. Na afloop van de persing worden de schillen afgevoerd en als compost ­materiaal op het land verspreid.Ongeveer een dag blijft het sap na persing staan om grove deeltjes uit te laten zakken. Deze statische klaring dient ervoor de laatste onzuiverheden te verwijderen en alleen het heldere sap te laten vergisten. Dit deel van het sap wordt overgepompt naar een schone tank, waarop de gisting vervolgens kan starten. Tijdens deze gisting in de roestvrijstalen gistingstanks wordt het proces nauwkeurig beheerst met computergestuurde temperatuur controle. De gisting verloopt langzaam op lage temperatuur om alle natuurlijke eigenschappen van de druif te behouden. Tijdens de eerste fase wordt een iets hogere temperatuur getolereerd om de activiteiten van de gistcellen te bevorderen. Eenmaal goed gestart wordt de temperatuur beheerst gehouden tussen de 13 en de 17°C hiermee verloopt de gisting langzaam en gelijkmatig, waarmee de meest gevoelige aroma’s voor de wijn behouden blijven. Dit proces kan vele weken in beslag nemen. Vaak komt de wijn pas in het voorjaar volledig tot rust. Als alle activiteit is beëindigd kan er, nadat de wijn is gefilterd, aan botteling worden begonnen. Naast al het roestvrij staal hebben we acht houten vaatjes geplaatst. Deze wijn wordt in strikt beperkte hoeveelheden op fles gebracht als de ‘Pinot Gris Barrique’, een gastronomische delicatesse.

Proefnotities

Apostelhoeve Riesling heeft een licht gele kleur met een groene schijn. Intense aroma's van grapefruit, lemon, appel en licht abrikoos. Een volle frisse smaak en een goede lengte met véél fruit.

Eten & Drinken

 Een wijn die uitstekend past bij vis, schaal en schelpdieren, salades en zuurkool gerechten.

Algemeen

De Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakte na de Middeleeuwen allengs plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. Tot in 1970 de eerste wijnstokken terugkeerden op de zuid hellingen van het Jekerdal in Maastricht. Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes op de Louwberg, troont Nederlands oudste en grootste wijndomein, De Apostel­hoeve. Dit wijndomein, inmiddels ruim 8 hectare groot, levert zes mooie, droge witte wijnen van Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris druiven plus twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut. Klimaat en bodem Wijngaard. Het micro-klimaat en de bodem van de Louwberg vormen daarvoor de solide basis. Bij kou uit het Noorden is de temperatuur er altijd 2 à 3 graden hoger, en de bodem zelf bevat onder de warme humusrijke löss diverse lagen mergel (kalk) en silex (kiezel), typerende ingrediënten voor de smaak van de Apostel­hoeve ­wijnen. Successievelijk werd deze oppervlakte uitgebreid tot op dit ogenblik ruim 8 hectare, vergelijkbaar met een zelfstandig werkend bedrijf in de Elzas. Twee maal per jaar gaat zoon Mathieu Hulst (vierde generatie) op stage naar de Elzas, waar hij steeds nieuwe lering trekt uit honderden jaren ervaring en de allernieuwste technieken die dan ook zullen bijdragen tot een nog hogere kwaliteit.

Details

Jaargang op aanvraag: info@le-connaisseur.nlAndere Le Connaisseur producten:
Facebook   Twitter   Blogspot